نحوه استفاده درست از رنگ ها در دکوراسیون داخلی شامل بهکار گرفتن صحیح رنگهای مکمل، که کمی قبل درمورد آنها سخن گفتیم، هم هست. یکی از بهترین روشها برای تأکید بر یکی از عناصر دکوراسیون داخلی فضا استفاده از دو رنگ مکمل در آن ناحیه است. استفاده از رنگهای مکمل باعث ایجاد تضاد رنگ یا کنتراست بالایی میشود و میتواند نگاه بیننده را بهسرعت به قسمت مورد نظر جلب کند. درصورت استفاده از رنگهای مکمل بهتر است از رنگهایی مانند خاکستری یا بژ برای ایجاد فضایی برای استراحت دید بیننده استفاده شود. دکوراسیون تصویر زیر نمونهی خوبی برای استفاده از رنگهای مکمل در طراحی داخلی است.
یکی از روشهای دیگر برای استفاده از رنگهای مکمل در دکوراسیون داخلی بهشکلی ملایمتر و با کنتراست کمتر بهکار بردن غیرمستقیم رنگهای مکمل است. در این طراح ابتدا یک رنگ بهعنوان رنگ غالب انتخاب میشود و سپس بهجای استفادهی مستقیم از رنگ مکمل آن، از دو رنگ مجاورِ رنگِ مکملِ رنگ غالب در چرخ رنگ استفاده میشود. بهعنوان مثال درصورت انتخاب رنگ آبی بهعنوان رنگ غالب، مانند تصویر بالا، دیگر رنگ نارنجی بهعنوان رنگ مکمل مستقیم بهکار گرفته نمیشود بلکه از دو رنگی که در چرخ رنگ در دو سوی رنگ نارنجی قرار دارند، یعنی قرمز-نارنجی و نارنجی-زرد، استفاده میشود.
آشنایی با قاعدهی ۱۰-۳۰-۶۰ برای استفاده از رنگ ها در دکوراسیون داخلی
یکی از روشهای مناسب برای رنگ بندی دکوراسیون داخلی استفاده از سه رنگ متوالی چرخ رنگ است. بهعنوان مثال میتوان با توجه به سلیقه، ابعاد فضا، کاربرد فضا و … از سه رنگ قرمز، ارغوانی، بنفش یا نارنجی-زرد، زرد و سبز چمنی در طراحی دکوراسیون داخلی فضا استفاده کرد. البته انتخاب سه رنگ متوالیِ چرخ رنگ سادهترین روش انتخاب سه رنگ متناسب در طراحی دکوراسیون داخلی است و میتوان از سه رنگ دیگر، خصوصاً بهصورت ترکیبی از رنگهای خنثی و مکمل، نیز در این راستا بهره گرفت. برای استفادهی صحیح از رنگهای سهگانه در طراحی دکوراسیون داخلی بهترین روش استفاده از قاعدهی ۱۰-۳۰-۶۰، یکی از قواعد معروف و پرکاربرد در طراحی دکوراسیون داخلی است.
طبق قاعدهی ۱۰-۳۰-۶۰ در ترکیب رنگ دکوراسیون داخلی ابتدا یک رنگ بهعنوان رنگ اصلی انتخاب میشود. این رنگ باید رنگِ تقریباً ۶۰ درصد از تمامی اجزای رنگی موجود در فضا باشد. عموماً رنگ اصلی بهعنوان رنگ کاغذ دیواری، مبلمان و کلاً هر عنصر دکوراتیوی که دارای حجم و مساحت بیشتری ست درنظر گرفته میشود.
پس از انتخاب رنگ اصلی یا رنگ غالب رنگ دوم یا رنگ ثانویه با توجه به چرخ رنگ انتخاب میشود. ۳۰ درصد از اجزای رنگی موجود در فضا بایستی به این رنگ باشند. پردهها، طرح صندلیها، ملحفهی تختخواب و موارد اینچنینی معمولاً عناصر دکوراتیوی به رنگ ثانویه هستند.
بعد از رنگ دوم رنگ سوم که ۱۰ درصد از عناصر دکوراتیو موجود در فضا را تشکیل میدهد انتخاب میشود. رنگ سوم در اشیائی مانند بالشها، کوسنها، لامپها، شمعها و نظایر آنها مورد استفاده قرار میگیرد.
درصورت نیاز به استفاده از چهار رنگ میتوان سهم رنگ سوم را به اندازهی ۵ درصد کم کرده و آن را به رنگ چهارم داد.
دکوراسیون تصویر زیر یک نمونهی خوب برای استفاده از این قاعده در رنگ بندی برای استفاده از رنگ ها در دکوراسیون داخلی است:
نکاتی که به آنها اشاره شد اصول رنگ بندی دکوراسیون داخلی هستند و بهکار گرفتن آنها میتواند طراحی دکوراسیون داخلی فضاهای مختلف را بسیار سادهتر کند. برای آشنایی کامل با نحوه استفاده از رنگ ها در دکوراسیون داخلی میتوانید مطالعهی بیشتری پیرامون موضوع تئوری رنگ داشته باشید و همچنین با مشاهدهی نمونههای متعدد دکوراسیون داخلی فضاهای مختلف در طراحی یک چیدمان زیبا و متناسب مهارت بیشتری پیدا کنید.