مقاله

تفاوت کاغذ دیواری و پوستر دیواری

تفاوت کاغذ دیواری و پوستر دیواری در چیست؟ به طور خلاصه، کاغذ دیواری یک طرح تکرار شونده است اما پوستر دیواری یک طرح کامل است که در اندازه‌ی خاصی چاپ میگردد.

همانطور که می دانید، کاغذ دیواری (Wallpaper) محصولی است دکوراتیو (یا تزئینی) که از آن برای پوشش و زیبایی سطح دیوارهای داخلی ساختمان استفاده می‌شود. انواع مختلفی از کاغذ دیواری و با تکنیک های متفاوت تولید می‌شوند. برخی از این تفاوت‌ها مربوط به جنس و مواد اولیه‌ی کاغذ دیواری هستند و بعضی مربوط به روش چاپ الگو یا طرح روی آن. این محصول به طور معمول در قالب رول‌هایی عرضه می‌شود که هریک حدود متر ۵ مربع از سطح یک دیوار را پوشش می‌دهند. نصب کاغذ دیواری ساده و با استفاده از چسب های مخصوص انجام می‌شود. البته توصیه‌ی اکید می‌شود برای حصول بهترین کیفیت نصب، این کار به نصاب حرفه ای کاغذ دیواری سپرده شود.
کیفیت و مقاومت کاغذ دیواری به جنس و موادی که در ساخت آن به کار رفته اند بستگی دارد. برخی از آنها، مانند کاغذ دیواری وینیل در مقابل آب، رطوبت، نور خورشید یا حتی تا حدودی خط و خش مقاومت خوبی دارند اما کاغذ دیواری هایی نیز وجود دارند که در مقابل این موارد کاملاْ آسیب پذیر اند. در ادامه تمام این مدل‌ها را معرفی خواهیم کرد. فراموش نکنید که نصب درست و اصولی کاغذ دیواری نیز بر ظاهر و ماندگاری آن تاثیر فراوانی دارد.
مخترع کاغذ و کاغذ دیواری چینی‌های باستان بوده‌اند. آن‌ها نقاشی‌هایی بزرگ روی کاغذ کشیده و آن را به دیوار می‌چسبانده اند. شاید به همین دلیل است که بسیاری از کاغذ دیواری‌های چینی امروزی نیز از کیفیت مطلوبی برخورداند. پس از انقلاب صنعتی و رشد نساجی صنعتی، تولید انبوه کاغذ دیواری امروزی در انگلستان آغاز شد. پیش از آن تنها اشراف اروپایی تمول کافی برای سفارش کاغذ دیواری های دستی به هنرمندان داشتند. اما با تولید انبوه به سرعت قیمت کاغذ دیواری را، مانند هر کالای دیگر، پایین آورده و آن را پای ثابت بیشتر دکورهای خانگی و اداری کرد. ورود کاغذ دیواری به ایران نیز در دوران ناصرالدین شاه قاجار و طی سفرهای او به اروپا گزارش شده است. (ویکی پدیا)
استفاده از کاغذ دیواری به دلیل مزایایی که به عنوان یک دیوارپوش (Wall covering) دارد بسیار مورد توجه طراحان دکوراسیون قرار گرفته است. تنوع در طرح و رنگ، سازگاری و هماهنگی با تمام سبک‌های طراحی دکوراسیون داخلی، تمیزی و سرعت بالای نصب و تعویض کاغذ دیواری و هزینه‌ی کمتر نسبت به نقاشی از مزایای کاغذ دیواری اند. بعلاوه، از کاغذ دیواری در تمام ساختمان‌ها با کاربری اداری، خانگی، شرکتی و اقتصادی می‌توان استفاده کرد. سرعت نصب و تعویض با هزینه‌ی پایین هم باعث شد است که کاغذ دیواری بهترین گزینه برای اجرای دکورهای موقت باشد، مانند نمایشگاه‌های چند روزه. علاوه بر پوشش دیوار، از کاغذ دیواری برای پوشش سقف اتاق‌ها یا حتی جاهایی همچون داخل قفسه ها، کمد ها و کتابخانه‌ها نیز می‌توان استفاده کرد.

همچنین برای خرید و مشاهده جدید ترین مدل‌های این دو محصول به صفحه خرید کاغذ دیواری و خرید پوستر دیواری مراجعه فرمایید، همچنین خواندن این مطلب را برای درک جنس این دو محصول پیشنهاد میکنیم.

 

پوستر دیواری چیست؟

پوستر دیواری نوعی دیوارپوش دکوراتیو و نسبتاً جدید است که روز به روز محبوب‌تر و طرفدارتر می‌شود. پوسترهای دیواری دارای صدها طرح و نقش مختلف هستند. از تصاویر مناظر طبیعی تا طرح‌های فانتزی یا طرح‌های کودکانه روی پوسترها کار می‌شود. حتی پوسترهای سفارشی و با تصاویر دلخواه نیز در بازار دکوراسیون قابل سفارش هستند. نصب پوستر دیواری می‌تواند با کمترین هزینه‌ی ممکن جلوه‌ای باور نکردنی به دکوراسیون داخلی هر فضا بدهد. در واقع، انتخاب یک پوستر دیواری مناسب یک دیوار ساده را به اثری هنری و جذاب تبدیل می‌کند.
پوستر دیواری های مختلف را در پذیرایی، اتاق خواب، اتاق خواب کودکان و جوانان و حتی راهرو و … می‌توان نصب کرد. مدل‌های زیادی پوستر دیواری مناسب و مربوط به مشاغل متفاوت هم وجود دارند که می‌توان در اماکن تجاری یا اداری نصب کرد.
تفاوت پوستر دیواری با کاغذ دیواری در این است که اغلب قریب به اتفاق طرح‌های کاغذ دیواری تصاویر یا خطوط غیر واقع‌گرایانه (Unrealistic images) هستند که از یک الگوی تکرار شونده (Pattern) طبعیت می‌کنند. اما نقشی که روی پوستر دیواری چاپ می‌شود تکراری نبوده و می‌تواند تصویری واقعی از یک منظره، گل و گیاه، دورنمای یک شهر یا …  باشد. به دلیل شباهت در کابرد و نصب پوستر و کاغذ دیواری، برخی به آن کاغذ دیواری پوستری نیز می‌گویند.

 

انواع جنس کاغذ دیواری

کاغذ، پارچه، الیاف طبیعی یا غیرطبیعی و مواد شیمایی همچون پلیمرهای پی وی سی یا ذرات نانو، از جمله موادی هستند که در ساخت کاغذ دیواری به کار می‌روند. معمولاْ کاغذ دیواری ها از دو لایه یا حتی بیشتر ساخته می شوند. مثلا، لایه‌ی زیرین از الیاف طبیعی و لایه‌ی روکش از وینیل و برای محافظت کشیده می‌شود. طبیعتاْ کاغذ دیواری‌هایی که جنس پایه آنها کاغذ است دارای کمترین کیفیت و مقاومت در برابر رطوبت و نور هستند. در مقابل کاغذ دیواری های جدید نانو در برابر آب، نور خورشید، کثیفی و حتی پارگی دوام بسیار بالایی دارند.

انواع کاغذ دیواری‌ها از نظر جنس و خصوصیات هر یک از آنها عبارت اند از:

کاغذ دیواری وینیل یا پی‌وی‌سی (Vinyl wallpaper) چیست؟

کاغذ دیواری وینیل یکی از رایج ترین و پرطرفدارترین کاغذ دیواری‌های موجود در بازار است. این دسته دارای روکشی نامرئی از جنس پی وی سی (پلی وینیل کلراید PVC) است که روی کاغذ دیواری کشیده شده و به آن طول عمر بیشتری داده است. لذا به آن کاغذ دیواری پی وی سی نیز می‌گویند. لایه‌ زیرین می‌تواند کاغذی یا پارچه ای (Fabric back) باشد. در برخی مدل‌های این کاغذ دیواری لایه‌ای از وینیل جامد روی کاغذ لمینت شده است که دوام و قابلیت شتشوی آن را به مراتب بیشتر می کند. به این نوع کاغذ دیواری وینیل سخت یا جامد می‌گویند.

 

برخی دلایل استقبال زیاد از مدل‌های مختلف کاغذ دیواری وینیل را می‌توان موارد زیر عنوان کرد:
●    قابل شستشو و تا حدی ضد لک هستند.
●    مقاومت خوبی در مقابل رطوبت، چربی و لک دارند.
●    دوام و طول عمر بالایی دارند به طوری که برخی مدل‌ها بیش از ۵ سال عمر مفید دارند.
●    ضد خش بوده و به راحتی پاره نمی‌شود، به ویژه مدل های وینیل سخت.
●    قیمت مناسب و کاملاْ به صرفه دارند.
از روکش وینیل در سایر کاغذ دیواری‌های دیگر مانند کاغذ دیواری‌های نبافته یا پارچه‌ای نیز استفاده می‌شود اما آنها به عنوان کاغذ دیواری وینیل معروف نیستند.
مدل های فراوانی از کاغذ دیواری وینیل با بیشترین تنوع طرح و رنگ نسبت به سایر انواع وجود دارد. این تنوع در کنار ویژگی‌های فوق، کاغذ دیواری وینیل را برای اماکن و قسمت‌های مختلف گزینه‌ای مناسب کرده است. وینیل سخت برای ساختمان‌های اداری، تجاری پر رفت آمد یا آشپزخانه‌های صنعتی یا مهد کودک‌ها استفاده فراوان دارد. وینیل معمولی نیز ده‌ها مدل مناسب دکوراسیون داخلی منازل از اتاق پذیرایی تا اتاق خواب و سرویس بهداشتی دارد.

کاغذ دیواری از جنس کاغذ (Paper wallpaper) چیست؟

همان طور که از نام این دسته بر می‌آید، جنس پایه کاغذ (بافته) است. ساده‌ترین مدل‌های کاغذی نسبت به سایر کاغذ دیواری ها بسیار نازک تر و دارای کمترین مقاومت در برابر رطوبت، گرما، نور و خراش هستند. البته برخی از مدل‌های این دسته روی طرح چاپ شده روکشی نازک دارند تا از طرح و رنگ در مقابل سابیدگی محافظت کند. این نوع راحت و صاف به دیوار می‌چسبند اما به راحتی هم پاره شده و خاصیت اولیه خود را از دست می‌هند. کاغذ دیواری با پایه کاغذی ارزان‌ترین نوع دیوارپوش محسوب می‌شوند. عمر مفید این دسته بین ۱ تا ۲ سال است. برای قسمت های مرطوب یا اتاق کودکان مناسب نیستند. اما با توجه به قیمت و راحتی نصب به عنوان کاغذ دیواری موقت استفاده زیادی دارند.

کاغذ دیواری از جنس پارچه (Fabric wallpaper) چیست؟

کاغذ دیواری پارچه‌ای از انواع بافته یا بافت دار به شمار آمده و در ساختار آنها لایه‌ای از پارچه استفاده می‌شود. لایه‌ی پارچه‌ای می‌تواند لایه زیرین یا لایه بالایی باشد. کاغذ دیواری‌های پارچه‌ای که در آنها از لایه‌ای مخملی استفاده شده و معروف به کاغذ دیواری مخملی هستند طرفداران خاص خود را داشته و گزینه‌ای لوکس برای نصب در دکورهای کلاسیک و لاکچری هستند. این دسته اولاً بسیار گران‌قیمت و دوماً کاربرد چندانی در طراحی دکوراسیون مدرن ندارند.
مهمترین مزیت کاغذ دیواری پارچه ای مقاومت در برابر پاره‌گی و عایق صدا بودن آن است. از مشکلات این نوع کاغذ دیواری هم می‌توان به سنگینی، غیر قابل شست و شو بودن و نگهداری دشوار اشاره کرد. در برخی مدل‌های کاغذ دیواری پارچه ای در لایه‌ی زیرین از مواد پی وی سی (وینیل) استفاده شده است، اما مدل‌هایی نیز وجود دارند که لایه‌ی وینیل روی طرح پارچه کشیده شده است که تا حدی آن را ضد لک و قابل تمیز کردن می‌کند.
کاغذ دیواری پارچه‌‌ای -و به طور کلی کاغذ دیواری‌های بافته- قیمت بالا داشته و بیشتر برای اماکن و اتاق‌های کاملاْ خشک و کم رفت آمد استفاده می‌شوند.

کاغذ دیواری از جنس الیاف بافته نشده (Non-Woven wallpaper) چیست؟

کاغذ دیواری نبافته، بدون بافت یا نان‌وُوِن، از ترکیب الیاف طبیعی سلولوزی، الیاف نساجی و برخی مواد دیگر مانند چسب و پلیمرهای آکرلیک (شبیه لاتکس) ساخته می‌شود. ترکیبات دیگری نیز به خمیر اولیه‌ی این نوع کاغذ دیواری اضافه می‌شود تا به خواصی همچون استحکام کاغذ دیواری یا مقاومت آن در برابر رطوبت و گرما کمک کند. خمیری از این مواد را با استفاده از دستگاه‌های کاغذ سازی شکل می‌دهند. لازم به ذکر است که روی برخی مدل های کاغذ دیواری نان‌وون روکشی ضد آب یا محکم کننده مانند وینیل نیز کشیده می‌شود. پشت بعضی مدل‌ها نیز لایه‌ای از چسب برای نصب راحت تر دارند.
کاغذ دیواری‌های غیربافته مزیت‌های فراوانی داراند که آن را به یکی از با کیفیت ترین و بهترین کاغذ دیواری های موجود تبدیل کرده اند. از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:
●    راحت نصب می شوند؛ یا با خود لایه‌ی چسب دارند یا می توان اول چسب را به دیوار زد و سپس کاغذ دیواری را روی آن قرار داد. در برخی مدل‌ها آب هم باعث بهتر چسبیدن و نصب سریع تر آنها می شود.
●    در صورت نیاز قابل برداشتن و نصب مجدد هستند، مثلاً هنگامی که نیاز به تعمیرات در دیوار وجود داشته باشد.
●    حتی در صورت خیس شدن نیز تغییر شکل نداده و حالت خود را حفظ می کنند.
●    به دلیل نداشتن بافتی همچون تار و پود پارچه یا لایه ای از کاغذ، به اصلاح راه تنفس دارند. تنفس این نوع کاغذ دیواری باعث می شود هوا و رطوبت زیر آن گیر نکند.
●    در مقابل خراشیدن و پاره شدن مقاومت قابل قبولی دارند.
●    مقاومت بسیار خوبی در برابر تابش نور خورشید داشته و عایق گرما هستند.
تنوع زیاد طرح و رنگ کاغذ دیواری های بافته نشده در کنار این ویژگی‌ها، این دسته کاغذ دیواری را برای تمام فضاها و امکان مختلف گزینه ای مناسب کرده است. قیمت کاغذ دیواری نبافته و از جنس الیاف را به طور کلی می توان متوسط به بالا ارزیابی کرد، اما با توجه به قابلیت‌های آن به صرفه است.
خوب است بدانید که کاغذ دیواری‌های تولید شده از الیاف بافته نشده با محیط زیست سازگار هستند.
نوعی از کاغذ دیواری بافته نشده به نام کاغذ دیواری الیاف نساجی (Textile wallpaper) نیز وجود دارند که کاملاً شبیه کاغذ دیواری نانوون یا بافته نشده و با همان مواد ساخته می‌شود. با این تفاوت که در این نوع، الیاف فیبری سلولزی فقط در لایه بالایی کاغذ دیواری به کار برده می‌شود. این نوع کاغذ دیواری نیز دوست‌دار محیط زیست هستند.

کاغذ دیواری از جنس مواد طبیعی (Natural wallpaper) چیست؟

مواد اولیه بکار رفته در این دسته کاغذ دیواری کاملاْ طبیعی هستند. ساقه و برگ گیاهان، چوب‌های نرم مانند چوب پنبه، بامبوی نرم‌، پارچه‌های طبیعی (کتان) و حتی حصیر از موادی هستند که در این نوع کاغذ دیواری استفاده می‌شوند. معمولاً تار و پودی از این مواد روی لایه‌ای از مواد لاتکس (آکرلیک) قرار گرفته تا انسجام داشته و چسب مواد طبیعی را خراب نکند.
این دسته از کاغذ دیواری‌های بافت دار بسیار گران قیمت بوده و نصب آنها صرفه اقتصادی ندارد، مگر در اماکنی خاص. البته این دسته در بازار ایران کمیاب هستند.
کاغذ دیواری روکش پلی استر (Polyester wallpaper)
کاغذ دیواری پلی استری از دو یا سه لایه ساخته شده که لایه‌ی بالایی از جنس پلی استر است. این لایه مقاومت کاغذ دیواری را در مقابل آب، رطوبت و چربی افزایش داده و آن را مناسب نصب در قسمت‌هایی همچون سرویس بهداشتی و آشپزخانه می‌کند. ظاهر کاغذ دیواری پلی استر براق بوده، لذا بهتر است روی دیوارهای کاملا صاف و با زیرسازی شده نصب شود.

کاغذ دیواری نانو (Nano wallpaper) چیست؟
کاغذ دیواری نانو می‌تواند کاملا شبیه و از جنس هر کدام از کاغذ دیواری‌های معرفی شده باشد اما با پوششی نامحسوس از ذرات نانو. کاغذ دیواری نانو نسبت به کاغذ دیواری وینیل خواص مثبت دیگری نیز دارند. علاوه بر قابلیت شست و شو، دوده و گرد و غبار را به خود جذب نمی‌کنند، به سختی پاره شده و ضد خش هستند. در برابر تابش نور خورشید مقاومت بسیار بیشتری داشته و می‌توانند عایق صدا و گرما باشند. از دیگر ویژگی‌های خاص کاغذ دیواری نانو ضد حساسیت بودن آنهاست.
این خصوصیات کاغذ دیواری نانو در کنار تنوع طرح و رنگ، آن‌ها را برای استفاده در هر مکان و با هر میزان از تردد و آلودگی بهترین گزینه می‌کند. از بیمارستان و ادرات گرفته تا اتاق کودکان. قیمت کاغذ دیواری های نانو از کاغذ دیواری وینیل بسیار گرانتر است.

طرح و رنگ کاغذ دیواری و انواع مدل‌های آن

کاغذ دیواری‌ها از نظر انواع طرح و رنگ‌ دارای تنوع حیرت آوری هستند. از نقوش گل و گیاه و درخت تا خودرو، عروسک، طرح‌های فانتری و حتی تصاویری از افراد مشهور را می‌توان در طرح کاغذ دیواری‌های مختلف دید. از نظر رنگ نیز همین قدر تنوع وجود دارد. ممکن است این تنوع گیج کننده به نظر رسیده و تصور کنید انتخاب کاغذ دیواری را کاری دشوار می‌کند. اما اینطور نیست. چرا که با دسته بندی کاغذ دیواری‌ها از نظر طرح و رنگ، و در نظر گرفتن چند عامل به راحتی می‌توان طرح‌ها و رنگ‌های مناسب کاغذ دیواری را برای هر محل پیدا کرد.
در یک دسته‌بندی می‌توان سه مدل کاغذ دیواری ساده (تک رنگ)، کاغذ دیواری طرح دار، کاغذ دیواری برجسته و کاغذ دیواری سه بعدی را در نظر داشت. ساده‌ترین مدل‌های کاغذ دیواری دارای خطوط و طرح‌های بسیار ریز هستند و به ظاهر و رنگ آن لطافت و جان بیشتری می‌دهند. کاغذ دیواری‌های طرح دار معمولاْ دارای نقوشی هستند که با یک الگوی مشخص تکرار می‌شوند (Pattern) که خود چندین مدل را در بر می‌گیرند. کاغذ دیواری برجسته مانند همان طرح دار است که بخش هایی از الگو یا کل آن نسبت به زمینه مقداری برجستگی دارد اما طراحی کاغذ دیواری‌های سه بعدی به گونه‌ایست که پس از نصب، طرح یا الگو در قالب یک اوریگامی یا حجمی برآمده نمایان می‌شود.
برخی از پرمصرف‌ترین طرح‌های کاغذ دیواری عبارت اند از:
کاغذ دیواری گل دار با تصاویر واقعی از گل‌ یا گیاهان مختلف، کاغذ دیواری با طرح‌های کلاسیک همچون داماسک یا الگوهای تکراری از گیاهان و حیوانات، کاغذ دیواری‌ با طرح‌ها و الگوهای فانتزی همچون ماه و ستاره یا عروسکی و کاغذ دیواری‌های مدرن تر مانند راه راه، پتینه یا طرح چوب، سنگ یا آجر.
برخی از کاغذ دیواری‌های طرح دار تک رنگ (یا یکی دو سایه از یک رنگ) هستند و در بعضی از آنها چندین رنگ مختلف برای زمینه و الگو استفاده شده است.
از یک منظر دیگر می‌توان انواع کاغذ دیواری طرح دار را در دسته های کلاسیک، فانتزی یا مدرن طبقه بندی کرد که در مطالب جداگانه در مورد آنها صحبت میکنیم.

 

تفاوت نصب کاغذ دیواری و پوستر دیواری

نصب کاغذ دیواری: نصب کاغذ دیواری کاری بسیار سریع، راحت و بدون کثیف کاریست. مشکلاتی همچون پاشیدن رنگ، بوی رنگ و زمان برای خشک شدن هنگام نصب کاغذ دیواری وجود ندارد. چسب های معمول کاغذ دیواری بی بو هستندو خیلی زود خشک می شوند. در ظاهر هر کسی با کمی دقت و البته کمک گرفتن می تواند کاغذ دیواری را نصب کند. اما به چند دلیل این کار اصلاً توصیه نمی شود؛ نیاز به زیرسازی در بسیاری از دیوارها، لزوم استفاده از بعضی مواد اضافی برای بعضی دیوارها مانند دیوار گچی، مقدار و نوع چسب مورد نیاز برای دیوارهای مختلف، نیاز به برش های دقیق و بهینه کاغذ دیواری و در نهایت دقت در چسباندن کاغذها به طوری که هم لبه ها در جای خود قرار گیرند هم الگوها کاملاً رعایت شوند. اینها دلایلی ست که ایجاب می کند چسباندن کاغذ دیواری را به نصاب حرفه ای و دارای تجربه کافی بسپارید.

نصب پوستر دیواری: نصب پوستر دیواری نیز مانند نصب کاغذ دیواری است، البته به دلیل نداشتن الگو و تک بودن کاغذ آن، حتی می‌تواند راحت‌تر از کاغذ دیواری نصب شود. با این حال برای نصب دقیق و بدون مشکل بهتر است که نصب پوستر دیواری را به نصاب با تجربه بسپارید.

 

بد نیست شما خوانندگان گرامی نیز دیدگاه و نظرات خود در مورد کاغذ دیواری، طرح های آن یا نصب آن را با ما و سایر عزیزانی که می خواهند کاغذ دیواری بخرند یا نه، به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *